Geliefd bij De Goudvink: hij doet de vogels, zij de keuken

Twentsche Courant Tubantia - 3 november 2007

Tijdens de clubshow van de Almelose vogelvereniging De Goudvink is Henk Kamp (65) een druk man. Als voorzitter van de tentoonstellingscommissie wil hij dat alles tot in de puntjes is geregeld. Kamp schrikt daarom bijna wanneer hij tijdens de prijsuitreiking naar voren wordt geroepen. Met een hemelsblauwe dwergpapagaai wint hij op de show in het clubgebouw aan de Seringenstraat ook nog eens het bondskruis. Dat is een geweldige eer, want het gaat om de hoogste onderscheiding in de wereld van kleur- en postuurkanaries, papegaaien, goudvinken en andere kleurrijke vogels. De prijs is hem gegund, want net als zijn echtgenote Gerrie (65), is Kamp één van de gewaardeerde vrijwilligers bij De Goudvink. "De gezelligheid maakt dit werk zo leuk", vindt Henk. "Met elkaar zetten we de schouders eronder. Opbouwen, verzorgen van de dieren en straks weer de afbouw van de show."

Voorzitter Albert Zomer vertelt dat De Goudvink gek is met zijn vrijwilligers onder wie Henk en Gerrie Kamp: "Dit zijn mensen waar je als club echt op kunt bouwen. Ze doen dit niet voor eigen eer en glorie, ze hebben hart voor de club."

Waar Henk en de mensen van de tentoonstellingscommissie zorg dragen voor het welslagen van de show, zwaait Gerrie de scepter in het clublokaal, inclusief de keuken. "Vroeger was het bijvoorbeeld normaal dat de keurmeesters op de keurdag een hapje gingen eten in een restaurant. Gerrie zei: "Dat kunnen we toch zelf ook wel'", lacht Henk. De keurmeesters krijgen nu steevast Gerrie's specialiteit voorgeschoteld: de zelfgemaakte groentesoep, vervolgens een koud buffet, en ijs met slagroom na. "Ze komen hier graag, de keurmeesters", aldus Gerrie. "Ook hun vergaderingen worden hier gehouden. Ze noemen me gekscherend wel eens de moeder-overste van De Goudvink." Vanaf 1992 zijn Henk en Gerrie druk bij de vereniging. Gerrie, inmiddels zelfs erelid, zorgt dat het gebouw schoon blijft en doet allerlei andere klusjes. Henk: "Ze is goud waard. Gerrie ziet er ook op toe dat mensen aan onze bar niet te diep in het glaasje kijken. En ze heeft zelfs al eens iemand die vervelend deed de deur uitgezet."

De show van De Goudvink is vandaag (10.00-20.30 uur) en morgen (10.00-17.00 uur) nog te zien. Meer informatie op:

- www.goudvink-almelo.nl