Bezoek bij bijzondere vogels

Op 14 juli ging de wens van een aantal vogelliefhebbers in vervulling, het bezoek aan de privé collectie vogels van een NBvV keurmeester. Er was al veel over gehoord, het zou bijzonder zijn. Er zouden speciale niet veel voorkomende soorten vogels zijn. Dus er werd een flinke opgave verwacht van meereizende leden.

Uiteindelijk bleken 10 leden van de vereniging de lange reis richting onze bevriende keurmeester te willen maken. Op zaterdagmorgen te 09.30 uur werd er verzameld bij het clubgebouw van “De Goudvink” werd de verdeling qua motorvoertuigen gemaakt en werd begonnen met de rit. Er was een warme dag uitgezocht, het bleek drukker op de weg dan verwacht en een ongeluk (niet door ons zelf) zorgde voor oponthoud. Uiteindelijk kwamen we om 11.30 uur ter plaatse. De geur van gebakken vis en heerlijke koffie kwam ons al tegemoet. De vis hebben we even gelaten voor wat het was, maar een bakje koffie ging er goed in en we worden allemaal ouder, de eersten moesten de blaas al leeg maken.

Onder het genot van een bakkie, konden we de eerste vogels al bewonderen in fantastische volières. Goed beveiligt en afgezet met stroomdraden tegen rondsluipende roofdieren, zoals katten, vossen en ander ongemak.

 

Na een uitleg en wat huishoudelijke regels, vanwege het feit dat een aantal rode ibissen op jongen zaten, konden we de volières langslopen. De meesten van ons konden zich deze volières en de daarbij behorende vogels alleen maar in een droom voorstellen. Allerlei soorten toerako’s, tot de meest zeldzame toe. De meeste inmiddels met jongen. De Imposante Kookaburra, de grootste ijsvogelsoort ter wereld, inmiddels met twee prachte jongen. Ook enkele koppels kraanvogels (kroonkraanvogel en de jufferkraanvogel) bewoonden de hokken. In een gezelschap volière een mooie sortering vogels, zoals de binsenastrildes, die je zelden met zo’n natuurlijk mooi rood masker ziet. Goudvinken, duivensoorten, de Europese bijeneters en watervogels. Fantastisch om zoiets te zien, waarbij de vogels zich zichtbaar op hun gemak voelden in een rijkelijk beplante omgeving, stromend water en af en toe een motregen buitje op hun verenpracht.

In binnenhokken waren allerlei kwartels ondergebracht, maar ook een kolonie zwartkopwevers, die druk vlechtend met hun nesten in de weer waren. Imposant om zoiets voor elkaar te krijgen. De liefde en interesse voor de vogels spatte er van af.

Na het bezoek aan de volières en vogels deed een ieder zich tegoed aan een lekker gebakken visje. We waren gastvrij ontvangen, onder een stralende zon. Omstreeks 13.30 uur zijn we tevreden huiswaarts gegaan en zullen onze wens over een soortgelijke volière wel altijd een droom blijven.