De aankoop van of keuze voor vogels

Overhaaste beslissingen nemen zijn zelden tot nooit goed. Dit is ook van toepassing bij de aanschaf van vogels. Nadat U een mooie voličre of een hok hebt gebouwd, moeten er natuurlijk zo snel mogelijk vogels in. Maar dat zo snel mogelijk is meestal het probleem, vaak laten we ons dan verleiden om met mindere kwaliteit genoegen te nemen.

Oriënteren naar een bepaalde soort is vaak het beste. Waar kunt je dat het beste doen ? Op tentoonstellingen van vogelverenigingen. In de maanden oktober t/m december en zelfs in januari worden er her en der in het land vogeltentoonstellingen gehouden. Hier stellen vogelliefhebbers hun gekweekte vogels uit, om met elkaar te wedijveren om eremetaal of om zo te weten te komen hoe hoog hun vogels worden ingeschat.

Meestal is er een grootte variatie aan vogels aanwezig, zodat U kunt kijken welke vogels U het meest aanspreken, qua grootte, qua kleur of misschien wel qua zang. Ook wordt meestal tijdens zo’n tentoonstelling een verkoopklasse ingericht en kunt U vogels kopen van liefhebbers, die lid zijn bij de vereniging. Het belangrijkste is meestal, dat U hierbij advies kunt krijgen, het enige wat U ervoor moet doen, is er naar te vragen.

U hebt dan uiteindelijk besloten welke vogels U wilt gaan houden, nadat U zich ook afgevraagd hebt of die vogels wel in uw voličre of hok passen of anders gezegd is uw hok of voličre wel geschikt voor de vogel waar U uw oog op hebt laten vallen. Is dat niet het geval, dan gaat de zoektocht verder.

Vogelliefhebbers zijn er genoeg en ook die vogels tegen hele billijke prijzen verkopen. U aansluiten bij een vogelvereniging is een goed idee, zo hebt U gelijk informatie en vogels uit eerste hand. Ook bij dierenspeciaalzaken kunnen vogels gekocht worden. Onze ervaring is echter dat verkopers van vogels in deze zaken, niet echt gespecialiseerd zijn in vogels, de uitzondering daargelaten. Ook op vogelmarkten en beurzen zijn genoeg vogels te koop. Handelaren genoeg, maar of dat de beste keus is, laten we graag in het midden. Maar gelukkig zijn er ook vogelliefhebbers op de vogelmarkten te vinden. Mensen die hun vogeltjes, die over zijn (je kunt tenslotte niet alles houden), weg doen. Die liefhebbers hebben meestal prima vogels.

Bent U gecharmeerd geraakt van Europese cultuurvogels (putter, sijs, goudvink, etc.), denk er dan aan, dat deze alleen gehouden mogen worden, indien zij voorzien zijn van een officieel erkende goed sluitende en passen ring van een erkende organisatie. Controleer die ring op breukzone en oneffenheden. Is een ring beschadigd, taps of doorgezaagd, dan maar een ding doen en dat is niet kopen !!!!!!! De echte vogelliefhebbers zullen handelen volgens de voorschriften en deze bezoedelen onze hobby niet.

Vogels die U koopt moeten gezond, kwiek en helder uit de ogen kijken. Complete bevedering, hoorndelen (pootjes en tenen) zijn hierbij ook belangrijk. Een vogel die dik zit op twee pootjes, een hijgend geluid maakt of dunne ontlasting heeft (m.u.v. insecten- en vruchteneters, want die hebben meestal dunne ontlasting), moet U niet meenemen. Hier krijgt U altijd spijt van en het zal de eerste teleurstelling zijn in een hobby, die net ontstaat.

De afmetingen van uw hok/voličre zijn uitaard belangrijk bij de aanschaf van de hoeveelheid vogels. Teveel vogels op de vierkante meter geeft ruzie en ergernis. Het gaat te ver om te zeggen hoeveel vogel op een vierkante meter gehouden kan worden, daar dit natuurlijk afhangt van het soort welke U koopt. Laat U goed voorlichten, dat is het belangrijkste. Tropische vogels horen, zoals het woord tropisch ook inhoudt, in betrekkelijke warmte, hiermee niet zeggende dat sommige vogels niet af en toe buiten kunnen vertoeven.

Als U de vogels gekocht hebt en het is al laat op de avond en het schemert, dan is het niet verstandig deze in een donkere voličre los te laten. Overnachting in een kooitje is dan het beste. Zet de vogels het liefst ’s morgen uit in het nachthok, waar het voer en water staat. De vogels zoeken zelf wel een weg naar buiten en vinden daardoor het nachthok ook wel weer terug. Belangrijk is dat U de vogels de 1e tijd blijft observeren. Kunnen ze het water en voer vinden ? Kunnen ze met hun medebewoners overweg ? Is dat niet het geval, dan dient U in te grijpen.

Wilt U gewoon een gezelschapsvoličre, wat een prachtig gezicht is natuurlijk. Dan kunnen enkele kromsnavels heel makkelijk en zonder problemen gehouden worden met tropische vogels en zelfs met kanaries. O.a. de bourke parkiet, de turquoisine en de roodrugparkiet zijn hiervoor geschikt.

Veel succes met de keuze voor uw vogels !!!!!