AFDELINGS TT 2005

TYPISCH ALMELO
02 november 2005

570 vogels bevolken tijdens de tentoonstelling van vrijdag 4 tot zondag 6 november 2005 de stellingen. Dit is een recordaantal vogels in het bestaan van De Goudvink, tijdens haar onderlinge tentoonstelling. In het knusse clubgebouw ’t Boaken, aan de Seringenstraat 56a te Almelo (achter huizenblok 46 t/m 56), is het een geschetter en gefluit van vele soorten en maten vogels. Zo’n veertig leden maken het weer mogelijk om vele soorten tropische vogels te bekijken.
Vogelvereniging "De Goudvink" is in de gelukkige omstandigheid dat het een aantal zeer deskundige personen op vogelgebied in de gelederen heeft. Zo kunnen de leden dan ook terugvallen op drie keurmeesters op kleurkanarie gebied en is een van de leden in opleiding voor keurmeester grasparkieten/grote parkieten.
De Goudvink heeft nu ongeveer negentig leden, waaronder een aantal dames en enkele jeugdleden. Sinds enkele jaren weten ook de Turkse vogelliefhebbers, dat ze welkom zijn bij De Goudvink. De Goudvink is een multiculturele vogelliefhebbers club, met een bevlogen voorzitter en het belangrijkste; een enthousiaste kern van leden, die wat over hebben voor hun club.

Bezoekers, maar ook nieuwe leden, zijn welkom tijdens de tentoonstelling van "De Goudvink", Seringenstraat 56a (achter huizenblok 46 t/m 56) te Almelo. Openingstijden, vrijdag en zaterdag, 4 en 5 november 2005 van 10.00 tot 20.30 uur en zondag 6 november van 10.00 tot 17.00 uur. Er is tevens een tombola en verkoopklasse van vogels (met deskundig advies) aanwezig.

TWENTSCHE COURANT TUBANTIA
1 november 2005

De kwartels blijven dit jaar maar thuis

ENSCHEDE - In kringen van pluimvee- en kleindierhouders is grote verwarring ontstaan over het al dan niet kunnen doorgaan van tentoonstellingen. Liefhebbers van siervogels hebben vooralsnog niets te vrezen.
Voorzitter A. Zomer van het District Overijssel (5800 leden) van de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers stelt zonder enig voorbehoud dat alle shows voor wat betreft siervogels gewoon doorgaan. Traditioneel aan het eind van het jaar houden de liefhebbers tentoonstellingen van bijvoorbeeld kanaries, grasparkieten, grote parkieten en tropische vogels. Dat is geen punt. Het wordt pas een punt als er hoenderachtigen (zoals kwartels, patrijzen, fazanten), die onder het begrip pluimvee vallen, aanwezig zijn. Dan moet een ontheffing worden aangevraagd bij de Voedsel- en Waren Autoriteit (VWA). En liefst acht dagen van tevoren, aldus het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij. De VWA maakt vervolgens een risico-analyse van de tentoonstelling en bepaalt of de ontheffing wel of niet wordt verleend.
De voorzorgsmaatregelen van het ministerie, om te voorkomen dat de vogelgriep zich verder verspreidt, hebben heel wat voeten in de aarde. Tentoonstellingen, shows, wedvluchten en dergelijke met (sier)pluimvee, loopvogels of postduiven zijn sinds gisteren in beginsel verboden. De vraag is dan ook wat kan nog wel en wat kan niet? ‘Siervogels blijven gelukkig buiten schot’, zegt voorzitter Zomer. Alleen al in clubhuis Het Boaken van vereniging De Goudvink in Almelo worden dit weekend 570 vogels tentoongesteld namens 55 verenigingen. Zomer is zelf ook deelnemer. ‘Ik had ook vijf kwartels ingeschreven, maar die gaan dus nu niet naar de tentoonstelling toe. Alle kwartels blijven thuis. Daarmee kan de tentoonstelling doorgaan’, zegt Zomer. ‘Ik had er niet aan moeten denken dat we al die liefhebbers van siervogels zouden moeten teleurstellen. Dat zou ook financieel gevolgen hebben. Maar los daarvan, mensen verheugen zich op dat ene moment in het jaar dat zij hun zelf gekweekte vogels aan anderen kunnen laten zien. De duivenliefhebbers hebben hun zomervluchten tenminste nog gehad, wij nog niks.’ Er zijn dit weekend meer tentoonstellingen van siervogels, behalve in Almelo, in onder meer Enschede, Hengelo, Oldenzaal, Heeten en Sibculo. ‘En die gaan allemaal door’, volgens Zomer. ‘Of er moet eind van de week een dood vogeltje in Nederland worden gevonden dat is gestorven aan de vogelgriep. Dan wordt het verhaal anders.’

Voor voorzitter J. Meutstege van de Oneto (Oost Nederlandse Pluimvee- en Pelsdierententoonstelling) is de regelgeving minder overzichtelijk. De Oneto wil 9, 10 en 11 december een vogel- en kleindierenshow houden in de Twentehallen. Gisteravond heeft het bestuur van Oneto besloten in elk geval een ontheffing aan te vragen voor het showen van een aantal dieren. Meutstege: ‘Maar het is allemaal erg verwarrend. Als we een ontheffing aanvragen, onder welke condities kan de VWA die dan verlenen? Dat weet de VWA zelf nog niet. Als we geen ontheffing zouden krijgen, moeten we als bestuur van Oneto een nieuw besluit nemen. Dat kan betekenen dat we een aantal dieren moeten weigeren voor de tentoonstelling. Voor sierpluimvee, loopvogels en postduiven geldt een tentoonstellingsverbod. Daar is niets aan te doen.’ ‘Maar sierduiven, ik neem aan dat we daarvoor een ontheffing kunnen krijgen. De regels zijn best ingewikkeld. En iedereen legt die regels op zijn eigen manier uit. Dat is toch ook wel lastig voor ons’, zegt Meutstege.