AFDELINGS TT 2006
Elk jaar wordt door de afdeling een onderlinge tentoonstelling gehouden. Dit is, mogen we wel zeggen, het hoogtepunt in het afdelingsjaar. Het hele jaar hebben we de vogels verzorgd, goed geselecteerd en met de vogels gekweekt. Is dit allemaal gelukt, dan heeft dit resultaten gehad in nageslacht. Bij elke kweker zijn de nakomelingen, in aantal zeer verschillend. Zo zullen de tropische duiven minder jongen voortbrengen, als bijvoorbeeld de zebravink. Maar daarnaast zijn er leden die maar een bepaalde korte periode kweken, b.v. omdat ze met vakantie gaan of gedurende enkele maanden in het buitenland verblijven. In de kweek van heel veel vogels kun je hier prima rekening mee houden. Met andere woorden, het houden van vogels, hoeft helemaal geen belemmering te zijn voor vakanties of langdurig verblijf buiten huis.
Maar goed, terug naar de tentoonstelling. In september/oktober begint het bij de kwekers wat te kriebelen. Er moet geselecteerd worden voor de onderlinge tentoonstelling. Naast show, speelt hierbij ook het wedstrijdelement een grote rol. Welke vogels kunnen naar de tentoonstelling, welke maken kans op een prijs ? Er wordt gekeken naar vorm, kleur, formaat, bevedering en conditie. Veel van de leden sturen ook vogels in, om hiermee de show aantrekkelijk te maken of om ze eenvoudig weg te laten zien, terwijl men weet dat het vogeltje toch geen prijs haalt. De combinatie van wedstrijd- en showinzendingen maken onze tentoonstelling ook tot een succes en tot een tentoonstelling die het bezoek meer dan waard is.
Nadat de eigenaar door selectie en voor hem geldende criteria de vogels heeft bepaald, die naar de tentoonstelling moeten, worden de inschrijfformulieren ingeleverd bij het wedstrijdsecretariaat. De vogels worden hierop per hoofdgroep, groep en klasse ingedeeld. Soort bij soort en kooi bij kooi. De voorbereidingen van de kwekers houdt natuurlijk niet op bij het inschrijven. Verzorging, conditioneren en wassen van vogels is soms noodzakelijk om tot nog beter resultaat te komen. Op, meestal maandagavond in de 1e week van november, worden de vogels in speciale tentoonstellingskooien, ingebracht in de tentoonstellingszaal. Hier worden de vogels overgedragen aan de zorg van de tentoonstellingscommissie, die inmiddels de hele zaal heeft omgebouwd. De dag na het inbrengen worden alle vogels gekeurd, waarbij voordragers de vogels voorbrengen. Bij onze afdeling worden de vogels beloond in elke groep, als ze de vereiste punten hebben gehaald, met goud, zilver en brons. Voor de jeugd is er een aparte wedstrijd, maar ook zij kunnen in elke groep prijzen behalen.
De tentoonstelling proberen wij als vereniging zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Inmiddels hebben wij voor de kwekers, die hun vogels onverwarmd houden, een koude ruimte beschikbaar en zal in 2007 een ruimte voor de tropische vogels beschikbaar komen. Dit om te voorkomen dat de vogels die buiten gehouden worden, in een warme ruimte zitten en vervolgens de kou weer in moeten en bij de tropische vogels uiteraard, om te voorkomen dat ze te koud moeten overblijven tijdens de tentoonstelling. Sommige vogels zijn erg gevoelig voor temperatuurswisselingen.
Dit jaar was de tentoonstelling op alle fronten een succes. Vijfhonderd veertig vogels op de show, in allerlei maten en soorten. Veel publieke belangstelling mede door aandacht van alle kranten, middels aankondigingen of een redactioneel stuk en TV en radio Oost met vermeldingen op de TV en via de radio. Het gevolg is dan ook dat tijdens de tentoonstelling opnieuw 9 leden konden worden ingeschreven en direct daarna nog eens 3. Het magische ledenaantal van 100 werd zodoende dit jaar gepasseerd. De catalogi en de tafelverloting waren op zondagmorgen al compleet uitverkocht. Gelukkig hadden we nog zaalverlotingen en ook deze draaiden prima. Ook in de verkoopklasse werd menig vogeltje verkocht.
Al met al, weer een geslaagde
afdelingstentoonstelling.
Er volgen nog twee tentoonstellingen voor een groot aantal leden, nl. de tentoonstelling van het district Overijssel, dit jaar in Diepenveen, georganiseerd door de afdeling Deventer en uiteraard het hoogtepunt de Nederlandse Kampioenschappen te Apeldoorn (Vogel 2007). Ook hier doen onze leden uiteraard mee. Als afdeling zorgen we hierbij voor gezamenlijke opgave en bij voldoende deelname voor gezamenlijk vervoer. Meestal gaan er ongeveer 150 vogels naar de districtstentoonstelling, zodat we meedoen voor het afdelingsklassement.