AFDELINGSTENTOONSTELLING 2016

Catalogus

Zoals elk jaar te doen gebruikelijk ook dit jaar weer de jaarlijkse tentoonstelling in ons eigen clubgebouw ’t Boaken. Een team vrijwilligers, gelukkig hebben we over inzet niet te klagen, is ruim een week van te voren bezig geweest met het plaatsen van de scheidingswand in het clubgebouw. Zodat er een restaurantgedeelte waar zonder dat we de vogels storen verbleven kan worden en een TT ruimte ontstaat.

Gelukkig is door de jaren heen de ervaring zodanig geworden dat het plaatsen, mede door al het voorbereidend werk, een fluitje van een cent is geworden. Het puzzelwerk voor de indeling, want elke vogel heeft weer een eigen plekje nodig in de TT zaal, vitrine, voličre, klapkooi en daarnaast de koude of warme ruimte wordt de laatste twee jaar gedaan door Gerrit Smit. Met de indelingen in de hand, die voorheen door Henk Kamp gedaan werden, blijft het toch nog altijd een beetje puzzelen. Zeker als er meer inzendingen zijn. Al snel bleken er ongeveer 100 vogels meer ingeschreven te zijn en dat van 49 inzenders (ook al een record).

 

In totaal werden 217 kleur- en 113 postuurkanaries, 53 Tropische vogels/bastaarden, 28 Europese cultuurvogels, 12 grondvogels/duiven en een record van 192 kromsnavels ingeschreven. Een heel mooi aantal en wat nog mooier was, ook nog zeer gevarieerd.

 

Voor deze in totaal 615 vogels moest ruimte gevonden worden op de stellingen, in de vitrines, voličres en klapkooien. Maar er vanuit gaande dat er nog zeker voor 250 meer vogels ruimte is, moest dit lukken. Met het vrijwilligers team werd ook deze klus geklaard.

 

Door de keurmeesters Hans Hermans, Harry v.d. Kolk, Riekus Haan, Paul Berends en Jan van Duuren werden de kanaries gedaan. Hierbij waren ook aspirant keurmeesters Rick Oudeampsen en Bert Hemme van de partij, om van de eerder genoemde keurmeesters het vak in de praktijk te leren.

De heren Koen Zeeman, Gerrit Brinkman, Henk Teunissen en oude rot Hans Oude Breuil hadden hun handen meer dan vol aan de overige vogels.

 

De punten waren er dan ook na. Hoge punten bij zowel de kanaries als de tropen/kromsnavels. Hoewel er verschil zat in de keurbenadering door beide specialismes heeft men de dag prima en op tijd afgesloten. Een enkele inzender bleek niet goed op zijn vogels gelet te hebben (of was het de drukte), want bij een aantal vogeltjes was er toch iets met het nageltje……..en dan ……niet gekeurd.

Deze regel geldt voor iedereen en elk vogeltje.

Onze show kreeg veel media aandacht. Het Almeloos Weekblad plaatste zelfs drie stukken, waarvan een hele uitgebreide met grote foto. Ook AA-visie liet zich niet onbetuigd en plaatste een filmpje en mooie foto’s op de site. Jeroen van Waas, fotograaf bij AA-visie, had hier goed zijn best op gedaan. Veel bezoekers kwamen vanwege deze media aandacht op de show af. We mochten over drie dagen verspreidt meer dan 250 bezoekers verwelkomen (hierbij niet meegerekend leden met familie).

 

Blij waren wij met het bezoek van onze ringencommissaris. Na een lang ziekbed was Bas Kienhuis weer in staat om de TT te bezoeken en om elkaar weer te ontmoeten. Fijn dat hem dat mogelijk gemaakt is. Uit de verhalen blijkt al wel dat wij als verzorgingsstaat toch niet zo heel erg verzorgend zijn op gebied van oog en zorg voor hen die zelf niet meer zo mobiel zijn. Een beperkt aantal kilometers aan vrij reizen, maakt het voor Bas nog niet mogelijk altijd op onze vergaderavonden aanwezig te zijn. Hopelijk gaat dat binnenkort veranderen.

 

Complimenten van de bezoekers waren er alom. Deze complimenten geef ik dan ook graag door aan iedereen die op enigerlei wijze een bijdrage heeft geleverd aan het welslagen van onze show.

 

Albert Zomer

(voorzitter)