DE CHINESE
DWERGKWARTEL
Als natuurlijke stofzuiger wordt door de meeste vogelliefhebbers een koppel Chinese dwergkwartels gehouden in de volière. Deze vogels ruimen alle resten en de rommel op in de volière, die de andere vogels maken. Dus een prachtig argument om ze te houden. Eigenlijk doen we ze dan te kort, want de Chinese dwergkwartel is eigenlijk wel een gezellig vogeltje. Het haantje roept regelmatig en luid, hoe klein die ook is. Ze zijn tenslotte maar ongeveer 11,5 centimeter.
Zelf worden door mij in de volière (2,5 x 1,5 grondoppervlakte, excl. Nachthok) drie hennen en een haantje gehouden. Ik kies bewust niet voor een koppel, want dan moet de hen er onder lijden. De haan is fel en treedt de hen regelmatig en als de hen de enige is, dan ziet ze er na een tijdje niet zo mooi meer uit. Dus bij mij heeft de haan het best, hij heeft immers drie vrouwtjes.
Broedresultaten zijn er al jaren achter elkaar. In maart wordt in elke hok van het nachthok een hand vol gras, een graspol of mos uit de tuin, gegooid. Al snel begint de hen dan te leggen. De donkere bruine eieren liggen her en der door de volière. Mooi laten liggen, al hoewel we geneigd zijn deze bij elkaar in de hoek te leggen. Als de kwartels uitgelegd zijn, rollen ze de eieren zelf bij elkaar, op een plek die hun aan staat. Op dit moment zitten bij mij twee hennen te broeden, de één op 16 eieren en de andere op 8 eieren. De derde hen weet nog niet goed waar ze moet gaan zitten of misschien maakt ze wel gebruik van dit moment, om de haan voor haar alleen te hebben.
Na drie weken, tenminste zo was het de voorgaande jaren, komen de eieren bijna allemaal gezamenlijk uit. Het zijn net kleine hommeltjes, zwart met geel of helemaal geel. Het ligt er natuurlijk aan welke kweekcombinatie je hebt gebruikt qua ouders. Als de jongen uitkomen, dan hoor je dat direct. Een luid gepiep klinkt door de volière. Belangrijk is het dat je dan wel een rand in de volière hebt, want die kleine donzige beestjes lopen zo door het gaas heen.
De kwarteltjes zijn nestvlieders, dat betekend dat ze direct aan de wandel gaan en direct over beginnen te pikken en scharrelen. Als start krijgen ze startopfokvoer, dat is bijna gemalen kippenkorrel, met een aanvulling. Af en toe een pinky of meelworm vinden ze ook heerlijk.
Op 2 augustus 2006 was het dan zover. Plotseling was uit de volière een luid gepiep te horen. Bij inspectie bleken er 11 jonge kwarteltjes door de volière te scharrelen. Wel bij de moeder in de buurt natuurlijk. Het opfokvoer werd verstrekt en het water werd ook zodanig neer gezet dat de kleine hommeltjes eruit kunnen drinken. Op 4 augustus 2006 waren twee kleintjes dood en de rest zag er prima uit. 3 gele, 2 zwarte en 4 bruin/zwarte kwarteltjes scharrelen rustig achter moeder aan en bij onraad ......dan duiken ze onder haar "brede" vleugels.
Na de 5 of 6e dag worden ze geringd. Ook voor een tentoonstelling zijn kwartels erg mooi, echter het laatste jaar mochten ze vanwege de vogelgriep niet naar de tentoonstelling. Kwartels moeten om ze op tentoonstellingen of naar een vogelmarkt te brengen wel geënt worden. Maar dat is met medewerking van een plaatselijke dierenarts nooit een probleem. Ze worden namelijk niet geïnjecteerd, maar krijgen de entstof vloeibaar door het drink water.
Albert Zomer