COM 2020 Matosinhos (Portugal)

Door: Albert Zomer

Na een succesvol jaar 2019 voor enkele van onze leden tijdens de Mondial 2019 in Zwolle, nu de wereldkampioenschappen in Portugal. In een prachtige ruime hal, maar wel georganiseerd vanuit een Zuidelijke instelling (rustig, rustig) een flink aantal vogels. Ruim 23.000 vogels uit allerlei landen, waar dit jaar Turkije wel toegelaten werd door de Portugese autoriteiten. In Nederland mocht dit vanwege EU regelgeving niet. Schijnbaar mogen nationale overheden hier zelf een uitzondering op maken.

 

Ook bijna 1000 vogels uit Nederland maakten de lange reis van bijna 2000 km naar Portugal (enkele reis). Hieronder ook 12 vogels vanuit onze vereniging. Vier Lizards van Gerard Löwik en acht kleur en postuurkanaries van voorzitter Albert Zomer. De laatste uiteraard ook om een goed voorbeeld te geven als Vice Voorzitter van de COM.

 

De verwachtingen waren niet zo hoog, want bij een dergelijke concurrentie is het altijd maar afwachten hoe het kwartje valt. De vogels werden naar het verzamelpunt Zwolle gebracht, om vervolgens door te reizen naar Bemmel. Aldaar gingen de vogels met alle andere “vakantiegangers” en de convoyeurs in een luxe touringcar. Een vijf sterren vervoer voor onze vogels dus. Het inschrijven van vogels is geen goedkope zaak. Per ingeschreven vogel moest 13 euro worden betaald aan de organisatie, maar daar bovenop nog eens een verplichte catalogus van 13 euro en voor het transport nog eens 13 euro per vogel. Een totaal dus van 26 euro per vogel.

 

De vogels kwamen goed aan en doorstonden de keuring goed. Als inzender mag je tevreden zijn met een 90 punten vogel op een wereldshow. Hoge punten worden, in tegenstelling tot in Nederland, niet heel snel gegeven. Gerard Löwik scoorde een bronzen medaille met een van zijn Lizards, een geweldige prestatie als je kijkt naar de concurrentie. Vorig jaar wereldkampioen, en nu brons, super dus.

 

De voorzitter had 8 vogels ingezonden, waarvan 3 Irish Fancy’s, twee ervan behaalden 90 punten en hiermee was de voorzitter tevreden. Ook in de kleurkanaries, agaatopaal geelivoor intensief en de agaatkobalt geel intensief werden leuke punten gehaald, maar in dat top geweld geen medailles.

 

De vogels zijn heel weer retour gekomen, al werd een vogel verwisseld en maakte deze een extra uitstapje naar Frankrijk. De meeste problemen werden mooi opgelost. Nederland heeft zich ook weer op de kaart gezet door als 6e te eindigen in het landenklassement (24 landen) met 232 medailles. Indien nog meer Nederlandse inzenders besluiten vogels naar de Mondial te sturen zullen wij zeker hoger eindigen. In de vogelsport is het niet alleen belangrijk vogels te kweken maar ook om ze te laten zien. Na Zwolle weet men in de wereld dat Nederland qua vogelland nog steeds bij de top behoort.