DE HOUTDUIF (Columba Palumbus)

Sinds ongeveer 10 jaar ben ik in het bezit van een houtduif (Gerrit), die inmiddels al zo tam is dat ik alles met hem (het is een mannetje) kan doen. Voer eet hij uit mijn hand, als ik met hem praat koert hij er vrolijk op los en knikt hij met zijn kop. Deze duif is in mijn bezit gekomen, nadat hij was aangereden door een auto. Met veel geduld heb ik hem opgelapt en maakt hij deel uit van mijn huisdierenbestand.

Op een gegeven moment werd ik benaderd door iemand, die een jonge houtduif had gevonden, vermoedelijk uit het nest gevallen tijdens een storm. Het bleek een duivin te zijn. Ook deze werd door mij opgevoerd en uiteindelijk bij Gerrit in de kooi gedaan. Dit bleek geen goed idee, want al snel vlogen de veren in het rond. Ik moest dus beide kemphanen scheiden en plaatsen in twee kooien.

Na enige tijd werd er een verkeersslachtoffer, in de vorm van een doffer gebracht. U begrijpt het al, deze doffer en de al in mijn bezit zijnde duivin werden gekoppeld en uiteindelijk geplaatst in een ruime open volière, met nestgelegenheid. De beschrijving van deze volière en hoe deze is gebouwd kunt U vinden op deze site onder het onderwerp volières.

Als voer geef ik de houtduiven normaal duivenvoer en regelmatig vogelmuur, klaver en weegbree. Ik pluk en verzamel deze onkruiden zelf. Ik pas hierbij wel op dat dit niet bespoten is, want anders heeft dit verstrekkende gevolgen voor de vogels. In de volière staat een open nachthok, hoog van de grond, met daarin een nestschaal. Ik verstrek de duiven soepele en buigzame takjes. Beide duiven slepen met de takjes en maken een klein slordig nest. Al enkele keren heeft de duivin al eieren gelegd, maar helaas tot jonge duifjes is het nog niet gekomen.

Een duif legt maximaal twee eieren, waarbij de doffer ook zijn verplichtingen om te broeden nakomt. Echter bij mij gaat het nog niet zoals het hoort, want zodra de doffer het nest wil overnemen, keert de duivin niet meer terug naar het nest. De doffer is iets groter, dan de duivin en maakt haar regelmatig het hof, door op en neer te dansen, met koerende geluiden.

Mogelijk dat er mensen zijn die wel kweekervaringen hebben met houtduiven, graag hoor ik dat via deze site (zie contact met de vereniging).

Nog een tip: Wilt U geen katten in de tuin, neem dan zelf een gecastreerde kater en deze zorgt dat er geen ander in uw tuin komt. Zorg wel dat uw kat ook anderen niet tot last is, dus maak het hem onmogelijk uit de tuin te komen. Dit kan heel eenvoudig door gaas aan uw schutting te bevestigen, welke schuin de lucht in wijst.

 

Ben Velthuis