RUILEN.........OF TOCH MAAR NIET???

Ik betrap me er wel eens op dat als ik in het buitenland ben, ik soms denk: “Ik zou hier wel willen wonen” of  nog erger, dat ik gevoelens van hebberigheid krijg m.b.t. vogels die in dat land voorkomen. Nou is dit laatste bij vogelliefhebbers, volgens mij, geen vreemd verschijnsel. Hebt U dat ook niet, dat als je naar een vogelmarkt, - winkel of –liefhebber gaat en je jezelf vooraf voorneemt om niets te kopen, omdat je de hokken vol hebt, je uiteindelijk toch terugkomt met alweer een koppel mooie vogels ? Nou, ik heb dat probleem wel..

Zo ben ik nog niet zolang geleden met mijn echtgenote voor een vakantie in het prachtige Mexico geweest. U weet wel het land van de sombrero’s, tequila’s, taco’s en de Azteken. De Azteken waren trouwens ook al gek van vogels, maar met name om hun veren. Deze werden verwerkt in hoofdtooien en kleding, helaas moesten de vogels het hierdoor wel met hun leven bekopen.

Nu kun je tegenwoordig vakanties op diverse manieren beleven. Onze vakantie speelde zich qua verblijf af op een ressort, maar vervolgens werd er veel ondernomen, want liggen in de zon is niet mijn “ding”. Maar goed ieder zijn eigen smaak. Tijdens een vakantie blijft natuurlijk, althans bij mij, het vogelliefhebbers bloed stromen en is er oog voor alles wat er rond vliegt. Ik kan U vertellen dat Mexico heel wat te bieden heeft aan cultuur, flora en fauna. Mij bekroop daardoor wel eens de gedachte: “Hier zou ik wel willen wonen”, al was het maar om de mooie natuur, de prachtige kleurrijke vogels, de heerlijke temperatuur, het aangename zwemwater en de altijd hardwerkende en vooral niet zeurende goedlachse Mexicanen. Daarentegen is het vreemd dat, in welk land je ook komt, een grote groep van de lokale bevolking direct wel op het vliegtuig zou willen stappen om in ons mooie, soms wat koude, Nederland hun heil te zoeken. Voor hen is Nederland het paradijs op aarde. Raar dat wij het niet zo zien, maar goed…….

 

Lopende over het ressort wordt mijn aandacht getrokken door een brommend geluid. Ik schrik en denk aan een vliegend insect, want het geluid doet denken aan een uit de kluiten gewassen wesp. Voordat ik slaande bewegingen maak, zie ik dat het geen insect is, maar een heel klein vogeltje. Ik zie dat dit vogeltje, een kolibrie, zich niets aan trekt van de toeristen en de bloesems van een acacia één voor één bezoekt. Ik kijk hebberig naar deze mooie kolibrie, waarvan ik de soort niet weet en maak een foto, denkende: “Hadden wij deze vogel ook maar in de vrije natuur in Nederland”. Het aantreffen van deze kolibrie was geen uitzondering, vele malen troffen we deze vogels op diverse plekken in het Westen van Mexico aan. Zo werden ook fregatvogels door ons in het mangrove aangetroffen. Mooie grote statige vogels, waarvan de mannen hun rode keelzak oppompen om te imponeren. Ook de zeearend die een nest, waar in plastic zakken een functie hebben gekregen, boven het water in een boom heeft gebouwd werd door ons gespot. Als je oog hebt voor de vogelwereld, waar dan ook ter wereld, kun je prachtige exemplaren spotten en fotograferen. Meestal zijn die vogels dan ook nog niet eens terug te vinden in een catalogus, hoe goed mijn best ik ook doe. Zo worden we ’s morgens wakker van een prachtig gestreept vogeltje op ons balkon. Opnieuw komt mijn hebberig gevoel naar boven, wat zou deze mooi zijn in mijn volière.

Relativerende denk ik dan, in Nederland hebben we het ook niet slecht. Ook in Nederland leven prachtige vogels in de vrije natuur en zijn er waarschijnlijk toeristen die hier met verbazing naar kijken. Als ik in Nederland ga zwemmen, hoef ik niet bang te zijn dat een krokodil op de loer ligt. Op vrijdag hoeven wij niet extra op te passen, omdat je dan een verhoogde kans hebt doodgereden te worden. In Mexico krijgen de loonwerkers n.l. op vrijdag hun salaris en dan gebeuren per definitie de meeste auto ongelukken, ten gevolge van alcohol gebruik. Na ontvangst van het weekloon, drinkt men “wat” tequila en rijdt men vervolgens onder invloed naar huis. In sommige delen van Mexico kent men nog open riolen, is de stroomvoorziening niet goed geregeld, zijn vuilnisbelten her en der verspreidt te vinden rond de huizen, maar blijven de mensen vriendelijk, goedlachs en wordt er niet geklaagd.

Nee, ondanks mijn gedachte dat ik wel eens denk: “woonde ik maar hier” of mijn hebberigheid, blijf ik liever toch maar in ons mooie Nederland wonen en ben ik altijd weer blij, na een vakantie of ander buitenland verblijf, weer heerlijk thuis te zijn. Ik sla dan aan het eind van de maand “Onze Vogels” open en zie dat we ook in Nederland vele mooie soorten vogels hebben en dat het kweken met sommige bijzondere exemplaren bij een flink aantal liefhebbers in goede handen is. Wat blijft is dat ik in Nederland soms denk, als er weer geklaagd wordt over relatief kleine zaken, ga eens kijken in landen waar zaken niet zo goed geregeld zijn. Als je klaagt of je iets niet bevalt doe er dan wat aan. Dit laatste ontbreekt er in Nederland nogal eens aan, wel klagen maar niets aan de reden of oorzaak doen.

 

Nee, ruilen………,toch maar niet. Ik blijf maar in Nederland wonen en zoek de bijzondere plaatsen af en toe gewoon op. Trouwens……. !!!!! Precies een jaar na ons vakantiebezoek, in dezelfde tijd, vernielde een orkaan het hele ressort, een natuurlijk fenomeen waar we in Nederland gelukkig ook geen last van hebben.

 

Albert Zomer

(distr.vz. Ov)

 

Op de foto's van boven naar beneden:

1. Pitangus Sulphuratus = Great Kiskadee = Grote Kiskadie

2. Amazilia Rutila = Cinnamon Hummingbird = Kaneelkleurige Kolibri

3. Icterus Cucullatus = Hooded Oriole = Maskertroepiaal

4. Zelfde als 1

5. Dendroica Dominica = Yellow Throated Warbler = Geelkeelzanger