FOREL VISSEN 2014

Het sputterde een klein beetje op 22 juni, astrologisch gezien de 1e dag van de zomer. Gelukkig sputterde het maar even en kwam op sommige momenten de zon er ook nog door. Een verraderlijk  zonnetje, want ’s avonds brandde mijn voorhoofd behoorlijk, omdat ik geen zonnebrand had gebruikt.

23 personen hadden zich opgegeven om een morgen te gaan forelvissen bij “De Broekbeke” te Geesteren. Vijver 2 was besproken, een vijver met zalmforel. Als je dan wat aan de haak kreeg kwam het vakmanschap wel om de hoek kijken. Er zat beweging genoeg in het water. De eerste hengels lagen er al in om 07.50 uur, want het gaat tenslotte om het vissen. Omstreeks 08.00 uur had de 1e visser beet, maar de vis was zo sterk en de molen was niet op de slip gezet. Je begrijpt het al,  de vis won dit gevecht en het snoertje knapte. Weg vis!

 

Al snel werden achter elkaar de vissen uit het water gehaald. Mooie grote exemplaren, die lekker vechten en de nodige kunsten vereisten om met het schepnet geschept te worden. Zeker nadat door “De Broekbeke” de bij het huren van de vijver behorende vis tevens uitgezet had kwam de vis in beweging en begon actief te jagen.

 

Menig visje werd verschalkt. De één viste op de sleep, de andere met een dobber. Power Bait in allerlei soorten en maten werd gebruikt. Af en toe werd overgegaan op pieren, maden of meelwormen. Ik had zelf succes met zwarte Power Bait met een ruggetje geel. Na actief gevist te hebben had ik er toch drie kunnen laten landen. Er waren er behoorlijk die wat vingen. Zelf een mooie grote graskarper werd gevangen. Volgens de eigenaar van de vijvers één van de drie die in de grote vijver zwommen. Deze houden de vijver schoon van groen.

 

Iedereen had voor zijn eigen “kuchje” gezorgd, maar volgens mij zijn er ook nog die een lekker balletje hebben gepakt in de kantine. Rond 11.00 uur begonnen de kerels die van de partner een trommeltje vol lekkernijen mee hadden gekregen snel wat uit te delen. Kaas, droge worst, braadworst en kippenvleugeltjes. Ik heb alles voorbij zien komen.

 

Sommigen hebben altijd wat bijzonders, er zijn er ook die vangen van alles behalve vis. Ik heb iemand een bekertje, maar ook een leeg blikje zien vangen. Of die nu uit het water zijn getrokken of bewust aan de kant aan de haak zijn gedaan, dat weet ik niet. Feit is dat er wel lol was. Zelfs Dylan, kleinzoon van Ab Velthuijzen, had twee keer een dikke vis aan de haak. Helaas werden ze er niet uitgehaald.

 

Om 12.30 uur was het gedaan met het vissen en toen moest de vis nog schoon gemaakt worden. Voor sommigen een hele klus, voor anderen routine. Ik denk dat er dit weekend bij menigeen een lekker visje in de pan terecht is gekomen. Met de eigenaar van “De Broekbekke” heb ik afgesproken dat we volgend jaar in de grote vijver gaan vissen en dat er dan (weliswaar wat kleinere) wat meer vis de vijver in gaat, zodat iedereen ze wat makkelijker kan binnenhalen. Lijkt mij een goed plan.

 

Al met al was het weer een geslaagde vismorgen. Ik hoop dat de rest dat ook vond.

 

Albert  Zomer