De volière van M. Korte

Ik had als hobby het houden van slangen, maar door een verhuizing en het feit dat ik voor het voeren van de slangen muizen en ratten moest gaan houden, ben ik gestopt met het houden van deze reptielen. Ik viel toen, mede omdat mijn partner hier ook enthousiast voor was, terug in mijn oude liefde de vogels. In het verleden had ik al eens een grote volière gebouwd, omdat die mogelijkheid er toen was en hield ik Europese cultuurvogels.

Mijn huidige woonadres had wat minder ruimte, echter mogelijkheden genoeg om ruimtes te creëren, waarin vogels gehouden konden worden. Rekening houdende met de beschikbare ruimte en het budget, ben ik op marktplaats gaan zoeken naar volières en met succes. Onze eisen waren dat het een niet te grote, maar ook niet een te kleine volière moest zijn. Allereerst vond ik een aluminium volière, met de afmetingen 1.80 lang x 0,82 diep en 2 meter hoog. Deze volière werd door mij geplaatst tegen een bestaande stenen schuur. In deze schuur werd door mij een verrijdbaar binnenhok gemaakt en nadat een invlieggat was gemaakt in de muur van de schuur, was één volière klaar. Een gedeelte is afgedekt met een stuk golfplaat, zodat de vogels kunnen schuilen tegen weersinvloeden. In het binnenhok is een groot broedblok geplaatst en inmiddels zitten in deze volière twee mooie halsbandparkieten. Tot kweek-resultaten is het nog niet gekomen, maar dat kan ook nog bijna niet, aangezien ze nog niet zo lang in mijn bezit zijn.

Aan de zijkant van de schuur was nog een loze ruimte en na enig zoekwerk werd ook hiervoor een mooie volière gevonden. De volière was 3,05 lang, 90 diep en 2 meter hoog. Deze werd door mij geplaatst tegen de zijwand van de schuur en als achterzijde werd een bestaande stenen tuinafscheiding gebruikt. De volière was helemaal open, maar wel voorzien van een nachthok, die in sierlijke stijl is gemaakt. Al doende met deze volière bestond bij mijn partner en mijzelf, de behoefte aan contact en adviezen van andere vogelliefhebbers en hierbij werd dus weer gebruik gemaakt van de computer.   

Aangezien we in Almelo wonen  viel ons oog op de mooie site van vogelvereniging De Goudvink, waarbij ook de mogelijkheid aanwezig was, om mensen van deze vereniging te contacten. Dit werd dus door ons gedaan. Al snel kregen we bezoek van iemand van de vereniging, die ons direct een aantal nuttige tips gaven bij de verdere afwerking van de volière, de inrichting en de eventuele vogels die we wilden gaan houden.

Intussen waren een paar kanaries en een koppel forpussen aangeschaft, die op de zolder van ons huis gehuisvest waren in gewone traliekooien. Na ook hieromtrent wat adviezen gekregen te hebben, besloten we lid te worden van de Goudvink. Helemaal enthousiast geworden werden in een kort tijdsbestek, een koppel mozambiquesijzen, een koppel edelzangertjes en twee koppeltjes kwartels gekocht. Deze werden gezamenlijk met nog een aangeschaft koppel zebravinken in de tweede volière geplaatst. Inmiddels was op advies van iemand van de Goudvink, het voer in de volière zodanig geplaatst (hangende aan het plafond, met een ketting), dat eventuele muizen niet bij het voer konden komen. Ook werd de tegen de buitenkant van de volière, ongeveer 25 cm hoog een glazen rand geplaatst, zodat ook dit muizen tegen kon houden. Het nachthok, welke helemaal open was, werd middels glasplaten, netjes wind en tocht dicht gemaakt. Glas werd gebruikt, om zodoende toch de vogels te kunnen blijven zien. De wand van nachthok naar buitenvolière werd wel middels hout dichtgemaakt. Een invlieggat voor de vogels, met een schuif en een inloopgat voor de kwartels en het geheel was compleet.

Inmiddels werden via een kennis een achttal mooie broedkooien gekocht, welke op zolder werden geplaatst. Inmiddels zitten daar de forpussen op eieren en zijn de zebravinken ook hiernaar toe verhuisd, aangezien zij in de volière toch wel wat gestoord werden. Ook kon geschikt aan een koppel elegant parkieten gekomen worden, in dit geval een lutino en een wildkleur. Twee jonge lutino eleganten kijken ons nu vanuit het broedblok aan.

Eind juni vonden we een edelzangertje met de kop er af in de volière. Direct daarop gebeld met de voorzitter van de Goudvink. Hij was op vakantie, maar toch tijd voor adviezen. Hij vroeg direct of er maar een vogel dood, zonder kop, aangetroffen was. Wij konden dat bevestigen, dus een hermelijntje of andere marterachtige kon uitgesloten worden. Vermoedelijk had een kat door het gaas heen geslagen en had dit het edelzangertje letterlijk en figuurlijk de kop gekost. Ook confronteerden wij hem met de aanwezigheid van jonge eleganten, die we graag geringd wilden hebben. Ze waren echter al 6 of 7 dagen oud. Wij kregen het advies te bellen met de ringencommissaris, die een overzicht had van mensen binnen de vereniging die mogelijk ringen over zouden hebben. Al snel stond Louis Kienhuis op de stoep, die de jonge eleganten voor ons geringd heeft, met een paar van zijn ringen. Zo kunnen wij meedoen met de afdelingstentoonstelling en zijn hier de 1e jongen geringd.

Na enige tijd kregen we direct bezoek van de voorzitter, toen hij terug was van vakantie, dit nadat we hierom gevraagd hadden. We wilden nog wat adviezen over het samenstellen van de vogels en een mening over de broedhokken op zolder. Deze laatste kooien bleken zeer geschikt te zijn voor kromsnavels, dus dit doel zullen ze ook krijgen. In de volière zullen een aantal vogels verdwijnen, want er wordt nogal achter elkaar aan gejaagd. Ons werd uitgelegd dat mozambiquesijzen, indien ze broedneigingen hebben, hun territorium fel verdedigen en dat dit dus de kop kon kosten van andere vogels. Weer wat geleerd ! De diamantduifjes, die inmiddels ook gekocht zijn, vinden we zelf wat onrustig, dus ook deze gaan weer verhuizen.

Inmiddels hebben we besloten dat mijn partner kromsnavels zal blijven houden, dus een koppel catharina’s,  een koppel forpussen en uiteraard het koppel eleganten parkieten. Ik zelf ga me richten op de kweek van de halsbanden en daarnaast de kweek van bastaarden, middels een mozambiquesijs man en een edelzanger man met kanarie poppen. Waar later enige Europese sijsjes aan toegevoegd worden. Mijn partner en ik zijn vastbesloten de verenigings-avonden te bezoeken van de Goudvink. Tot op nu zijn wij perfect geholpen en geadviseerd, dat maakt het lid worden van een vereniging zinvol.