De voličre van B. Velthuis

Achter mijn woning staan inmiddels een vogelhok en een voličre, voor respectievelijk mijn kanaries en voor een koppel houtduiven. Mijn vogelhok heeft de afmetingen 4.10 x 2.10 x 2.00 meter en staat achter in de tuin, op de erflijn en bestrijkt de gehele breedte van mijn tuin. Bij de bouw ben ik begonnen een gat te graven, zo groot als het hok moest worden en vervolgens is dit gat dichtgegooid met puin, vermengt met cement, om zodoende muizen en ander ongemak geen kans te geven in mijn vogelhok te komen, via de bodem. Vervolgens werd het hok geplaatst, opgebouwd uit houten afvalschrootjes (vuren). De vloer is van hout en uiteraard net zoals de wanden geďsoleerd. Het hok is voorzien van een toegangsdeur en aan elke zijde van de deur van een uitklapbaar raam (enkel glas). Voor de openingen is horgaas geplaatst, zodat ook de muggen en vliegen niet via de ramen binnen kunnen komen. Vooral met het warme weer is het voor de vogels aangenaam om alles open te hebben staan, zonder dat zij last krijgen van ongedierte.

In het vogelhok bevinden zich twee vluchten. Bij binnenkomst direct links een voličre die de hele diepte van het hok beslaat en daar tegen aan, dus als ik binnenkom loop ik er als het ware tegen aan, een iets kleinere voličre. Beiden zijn ongeveer 1 meter breed. In de grootste voličre zitten mijn kanaries, indien ik niet kweek. Maximaal 80 tot 100. Om te voorkomen dat de vogels elkaar plukken heb ik aan het plafond metalen ijzers geplaatst, waaraan zich de zitstokken bevinden, net groot genoeg om aan een vogel plaats te bieden. Tevens hangt er een stuk sisaltouw, ook dit geeft de vogels afleiding, zodat ze elkaar niet beschadigen. Water krijgen de vogels uit nippelflessen en af en toe een bak vers water om te baden. In de kleinere voličre bevind zich een tamme houtduif, die ik na een aanrijding opgelapt heb en nu al bijna 10 jaar in mijn bezit is. Naast de beide voličres, heb ik mijn broedkooien geplaatst, van het merk Fauna. Geheel van kunststof en dus wel een beetje gevoelig voor breuk, vooral na enige tijd, aangezien kunststof uithardt.

Geheel rechts bevindt zich een zgn. "babyvlucht", die ik gebruik voor jonge vogels of vogels die door mij uitgesorteerd zijn b.v. verkoop. Al sinds enige jaren kweek ik rood intensieve en schimmel vogels en met succes, gezien de resultaten op onze onderlinge tentoonstelling. Voorheen werden door mij ook roodagaten gehouden, echter toen ik moest kiezen, vanwege ruimtegebrek vielen deze af.

Uiteraard is bij het houden van vogels de hobby het voornaamste, echter de verkoop van gekweekte vogels geeft mij een goede en ruime basis voor het kunnen en blijven houden van vogels. In het begin natuurlijk een redelijke investering, maar het begint zich echter nu wel uit te betalen. Zelfs zo dat ik een gedeelte van mijn andere passie, n.l. vliegen,  er mee kan betalen.

Zoals gezegd heb ik tevens nog een tweede voličre in de tuin. Deze heeft de afmeting 3.10 x 1.30 x 1.75 m en is gebouwd van palen 5 x 5 cm, welke voordat ze in de grond zijn geplaatst meerdere malen zijn geteerd en daarna zijn voorzien van een plastic zak, tot het maaiveld (ongeveer 60 cm diep). Gaas is door mij 50 cm de grond in gegraven, ook dit om muizen te beletten binnen te komen. In deze voličre die bedekt is met hout, voorzien van dakleer, bevind zich een open nachthok waarin een nestschaal is geplaatst voor de houtduiven die ik in bezit heb. Deze houtduiven zijn mij gebracht nadat de een botsing had gehad met een auto en de andere nadat deze als jong uit een nest was gevallen, tijdens een storm. Aangezien duiven graag op de grond scharrelen, is de bodem voorzien van een dikke laag zwart zand.

Sinds 1975 ben ik lid van vogelvereniging "De Goudvink", waar ik jaren de functie van penningmeester heb vervuld, nu doe ik het wat rustiger aan en geniet als lid van deze mooie en gezellige vereniging. Mijn mooiste kweekresultaat tot op heden is, dat ik als enige van de vogelvereniging, tot op heden, erin geslaagd ben de Europese goudvink te kweken en showen.