De voličre van (vader) Ben en (zoon) Marcel Wispels

Omdat alle grond rondom het restaurant ’t Maatveld,  in gebruik is van het bedrijf en de daarbij horende midgetgolfbaan, is er geen ruimte om voličres te bouwen in de tuin. Maar wat heb je aan een voličre als je niet vanuit de kamer naar de vogels in de voličre kunt kijken.

Wij wonen boven het restaurant en hebben een groot dakterras. Al lange tijd zit de hobby van het vogels houden er al in. Marcel hield in 1e instantie Australische gouldamadines op zijn slaapkamer, maar dat beviel toch niet zo. Uiteindelijk werd besloten om een voličre neer te zetten op het dakterras. Eerst bescheiden en het werd als maar meer, resulterende in hetgeen nu staat.

Was er eerst sprake van een niet geďsoleerd binnenhok met daaraan een van dicht dak voorziene zeskantige voličre, nu hebben we al mooie uit aluminium profiel opgebouwde voličres, met een geďsoleerd nachthok.

In het begin werden vooral zebravinken en kanaries gehouden en af en toe werd daarbij wat ingedaan aan vogels die op een vogelmarkt werden gekocht. Het uitval was natuurlijk groot, al lag dat niet altijd aan de kwaliteit van de vogels, maar zeer zeker ook aan het hok, het niet geďsoleerd zijn en de combinatie van de verkeerde vogels bij elkaar. Enkele jaren gelden werd dan ook besloten lid te worden van vogelvereniging "De Goudvink". Dit vooral na het bezoek wat we brachten aan de districtstentoonstelling, die deze vereniging organiseerde in 1996 in het tuinmeubelcentrum Kees Smit.

Na adviezen van leden van deze vereniging, over de vogels, werd Marcel lid. Afdelingavonden bezoeken  daar hebben we geen tijd voor, in verband met ons bedrijf, maar op de tentoonstellingen, als bezoeker, laten beiden zich wel trouw zien.

Als we hulp en advies nodig hebben van ervaren vogelliefhebbers, dan is er geen probleem en wordt er iemand van "De Goudvink" gebeld. Soms met een gerichte vraag, zoals het verkrijgen van vogels of soms ook om een probleem op te lossen, b.v. omdat een vogel op onverklaarbare wijze sterft.

Nadat de voličre verbouwd was, werden daarin natuurlijk allerlei soorten vogels geplaatst. In deze ruime voličre, van nachthok voorziene bevonden zich onder andere zebravinken, enige Europese cultuurvogels, rijstvogels en nog wat anderen. In het broedseizoen stierven op onverklaarbare wijze een aantal vogels. De voorzitter van "De Goudvink" werd gebeld en hij kwam. Hij zag al snel het probleem. In het gezelschap vogels zat tevens een saffraanvink en van die vogels is bekend dat ze in de broedtijd behoorlijk agressief kunnen zijn en hun territorium verdedigen. Dit had ons een aantal vogels gekost.

Op een gegeven moment werd er bij een plaatselijke handelaar een prachtige aluminium voličre gevonden, met mooie gegolfde gaaspanelen er in. Besloten werd deze voličre te kopen en er tevens een nachthok, met sluis er tegenaan, te gaan bouwen. Nu echter geďsoleerd en van alle gemakken voorzien. Het nachthok is twee bij twee geworden en daar tegen aan staat de voličre van 10 meter lengte, de diepte variërend van 2 meter tot 1,50 meter en 2 meter hoog.

De achterkant werd bekleed met wilgenmatten en de hele voličre is voorzien van kunstplanten. Dit laatste voorkomt natuurlijk dat de voličre een kaal geheel wordt. In de voličre staan verder nog wat coniferen in kuipen en een fontein, die zorgt voor constant stromend water.

De voličre wordt bewoond door Japanse en Chinese dwergkwartels. Een zanglijster (geringd uiteraard), een koppel glansspreeuwen, zebravinken, musduifjes, kanaries en een koppel geelgorzen. Deze vogels hebben in ieder geval ruimte genoeg.

Omdat er nog meer ruimte was, werd besloten nog een voličre neer te zetten. Een rechthoekige met een lengte van 5 meter, hoogte van 2 meter en een diepte van 2 meter. Deze voličre is niet voorzien van een nachthok, wel van een inloopsluis. In deze voličre die op dezelfde wijze is afgewerkt als de eerdergenoemde verblijven in de warme periode een koppel blauwfazantjes, roodkop papegaaiamadinen, driekleur papegaaiamadines en diamantduifjes. Tegen de koude tijd, verhuizen de vogels naar de andere voličre, alwaar ze in het nachthok kunnen schuilen.

Het hele dakterras is verder afgewerkt met mooie kuipplanten en bloemen en dat maakt dat er vanuit de huiskamer een prachtig gezicht ontstaat op beide voličres, de aankleding en de vogels. Naast de adviezen die je van ervaren vogelliefhebbers krijgt, is het ook mooi dat je, omdat je lid bent, het maandblad "Onze Vogels" krijgt. Hierin staat erg veel over allerlei vogels en voličres, etc. Wij hebben er in ieder geval geen spijt van dat we lid zijn bij "De Goudvink".

 

Ben en Marcel Wispels