De volière van A. Zomer
De hiernaast afgebeelde volière is niet al te groot, afm. 2m lang x 1,20m diep x 2m hoog. Het geheel is opgebouwd uit vierkante, geïmpregneerde tuinpalen, die aan elkaar zijn gelijmd met montagekit en tevens geschroefd. Als fundament een rand van betonnen tuinelementen, zoals gebruikt wordt voor tuin bloembakken (zodat alles één geheel vormt met de tuin). De volière is tegen een tuinhuisje aan gebouwd, zodat deze voor een klein deel als nachthok kan dienen. Een halve meter is overdekt met golfplaat, de rest is open, echter wel voorzien van dubbel gaas. Dit om katten en roofvogels niet de kans te geven een vogel te slaan. Als gaas is groen geplastificeerd gaas gebruikt, dit om schittering te voorkomen. Omdat de volière niet al te groot is, is het vogelbestand aangepast, zo wordt huisvesting gegeven aan 1 koppel goudvinken, 1 koppel putters, 3 koppels sijzen en een haan en drie hennen van de Chinese dwergkwartel. Met de sijzen en kwartels werd al succesvol gekweekt. Op dit moment zijn drie kweekboxen in gereedheid gebracht om de sijzen, bij aanvang van het kweekseizoen in te huisvesten.
In een hoek naast het huis, is een vogelverblijf gemetseld, afm. 8m lang x 5,50m breed x 2,40m hoog. Eén en ander loopt taps toe. Het geheel is geïsoleerd en van binnen geheel betegeld, zodat de ruimte goed schoon te houden is en voorzien van thermopane beglazing. Aanvankelijk was het de bedoeling dat er enkele vluchtjes zouden komen, echter een lid van de afdeling raadde me dat af. Hij vond dat zonde van de ruimte, omdat vogels boven of beneden verblijven in een volière en dus de ruimte niet zou worden benut. Daarom werd besloten boxen te maken en wel vijf naast en twee boven elkaar. E.e.a. is tot standgekomen zonder schroef en lijmwerk, zodat bij verhuizing alles zo weer uit elkaar kan. De vluchtjes (1 m breed, 90cm diep en 1 m hoog) zijn voorzien van deurtjes van aluminium. Deze kunnen in zijn geheel opendraaien en daarnaast kunnen de voorfrontjes zo uit de profielen gelicht worden. Al met al om schoonmaken te vergemakkelijken. Als wand is geplastificeerd spaanderplaat gebruikt, welke bij de aansluitingen gekit zijn. Onder de deurtjes is een houten dorpel gemaakt, die met magneetsluitingen bevestigd is. Deze dorpel kan weggeklikt worden, waardoor met een schraper de bodembedekking naar buiten geschraapt kan worden. Aan het eind van deze vluchtjes was nog een ruimte van 1.20 meter lengte over. Echter aangezien het hok taps toeliep, kon hier geen vlucht meer komen. Dit is opgelost door hier 4 vluchten boven elkaar te maken (1.20m lang x 40cm diep x 50cm hoog).
Tegen over deze 10 vluchtjes zijn 50 broedkooien geplaatst van de firma GEHU. Mooie broedkooien, die goed te onderhouden zijn. Het geheel wordt verlicht door 4 grote ramen (direct buitenlicht) en daarnaast door TL balken die door het gehele hok lopen. Geventileerd wordt door raamroosters, een mechanische ventilatie (op tijdklok) en statische dakventilatie roosters. In dit wel wat luxe verblijf is warm en koud stromend water aanwezig (aanrecht). Het vogelverblijf is voorzien van een tijdschakelaar, waarbij bij uitval een noodvoorziening e.e.a. overneemt. Ook gaat op het moment dat het grote licht uit gaat, een spaarlamp branden (gedurende een half uur). Om de vogels de gelegenheid te geven de stok c.q. het nest te vinden. Daarnaast is het geheel voorzien van een degelijke beveiliging.
In de broedkooien en vluchtjes worden kanaries, zowel kleur, zang- , als postuur, gehouden. Ook worden in de 4 kleinere vluchtjes zebravinken en een koppel cubavinken gehouden. Eén ding is zeker, zonder hulp van leden van de vereniging was dit hok niet zo geworden, zoals hij nu is.